Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Agama karłowata (Pogona henrylawsoni)


Mniejszy kuzyn popularnych i kochanych agam karłowateatych 😉 Agama karłowateata osiąga do 30cm długości. Jest to idealna jaszczurka dla osób rozpoczynających swoją przygodę z terrarystyką. Agamy karłowateate są bardzo ufne i szybko nawiązują kontakt z człowiekiem.


Terrarium

Terrarium dla agam powinno być przestronne, naśladujące swym wystrojem biotop zamieszkiwany przez te zwierzęta – pustynie i stepowe. Wielopoziomowe terrarium stwarza większą możliwość ruchu dla agamy, a wiele półek przymocowanych do ścian zwiększa jej powierzchnię życiową.  Minimalna wielkość terrarium dla jednego osobnika to 80x40x50 cm.

Do utrzymania wysokiej temperatury w terrarium używa się lamp grzewczych – halogenowych, promieniowych. Lampy te powinny palić się 12-14 godzin na dobę (w zależności od pory roku).  W nocy wystarczy temperatura pokojowa, około 23 stopni. W dzień temperatura powinna wynosić od 25 w najciemniejszym, zaciemnionym miejscu, aż do 35 stopni. Najwyższą temperaturę – ok. 40 stopni, utrzymujemy pod żarówką grzewczą, na tzw. Wyspie ciepła. Jest to miejsce, w którym agamy będą spędzały większość dnia, wylegując się w cieple. U agam NIEZBĘDNA jest żarówka bądź świetlówka, która emituje niezbędne promieniowanie. Należy wybrać świetlówkę o 10% udziale światła UVB w widmie.


Żywienie

Agamy karłowate są wszystkożerne, żywią się pokarmem pochodzenia zwierzęcego (ok. 60%), jak i roślinnego. (ok. 40%)

Wśród pokarmów zwierzęcych najchętniej wybierane przez hodowców są świerszcze i karaczany, ale można im również podawać inne  bezkręgowce takie jak szarańcze, jedwabniki, niewielkie ilości drewnojadów i mącznika, mole woskowe oraz sporadycznie kręgowce – oseski mysie. Wiosną i latem można urozmaicić dietę gadów planktonem łąkowym – pasikonikami zielonymi, konikami polnymi i innymi szarańczakami, ćmami, pająkami itp. Bardzo ważne jest by łapać owady na czystych, oddalonych od miast łąkach!

W diecie agam nie powinniśmy pomijać roślin. Jest to bardzo ważna część diety agam, która niestety jest bardzo często jest lekceważona przez hodowców. Agamy bez problemu jedzą jabłka, marchewkę, gruszki, truskawki, zioła, mlecz oraz liście kwiatów trzykrotki.


Rozróżnianie płci

Aby określić płeć agamy, musimy zajrzeć pod ogon. Jedną ręką przytrzymujemy agamę, a drugą delikatnie podnosimy ogon do góry, by uwidocznić jego nasadę. Jeśli mamy do czynienia z samcem, to u nasady ogona, tuż nad kloaką zobaczymy dwie wypukłości, z obu stron nasady ogona. Świadczą one o obecności podwójnego narządu kopulacyjnego – hemipenisa. Jeśli ogon nad kloaką jest płaski, albo widać jedno niewielkie wzniesienie pośrodku nasady ogona, to znaczy, że jest to samiczka.


Rozmnażanie

Agamy karłowateate bardzo łatwo rozmnażają się w niewoli. Samiec, gdy ma kontakt z samicą, rzuca się na nią i chwyta ją za kark. Jeśli samica nie wyrywa się to znaczy, że jest gotowa do kopulacji. Ciąża trwa od 3 do 4 tygodni, po około 2 tygodniach agama zaczyna nabierać „krągłości”. W okresie ciąży należy odpowiednio dbać o samicę, w szczególności podawać większe ilości wapnia, niepotrzebnie nie niepokoić i nie nosić jej na rękach.

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.

Do składania jaj trzeba przygotować agamie specjalny pojemnik z wilgotnym torfem, piaskiem lub wermikulitem. W jednym złożeniu może być ponad 20 jaj. Po znalezieniu jaj trzeba je bardzo delikatnie przenieść do inkubatora. JAJ NIE MOŻNA OBRACAĆ, zmiana pozycji może spowodować śmierć zarodka. Odpowiednia temperatura inkubacji to 28-30 stopni, ważne jest, żeby wahania temperatury były jak najmniejsze, a temperatura utrzymywała się stale przez cały okres inkubacji. Jajka należy inkubować w pojemniku z wilgotnym wermikulitem. Młode agamy klują się po około 2 miesiącach, pokarm zaczynają pobierać między 2 a 4 dniem życia.

Należy pamiętać, że do rozmnażania można przeznaczyć tylko osobniki w pełni wyrośnięte (minimum 40 cm) i zdrowe. W okresie ciąży można częściej podawać samicy oseski mysie.


Dieta agam:

Pokarm zwierzęcy:

  • Świerszcze (domowy, kubański, bananowy, śródziemnomorski) – zawirają mało tłuszczu i bardzo dużo białka, są doskonałe, jako podstawa diety.
  • Karaczan (turecki, argentyński, madagaskarski) – mogą stanowić podstawę diety agam
  • Szarańcza (wędrowna, pustynna) – bardzo chętnie zjadana przez agamy, bogata w wartości odżywcze może być podstawą diety naszych podopiecznych
  • Mącznik – mogą być uzupełnieniem diety, jednak nie należy podawać ich za często – mają twarde, chitynowe pancerzyki, które są słabo trawione przez agamy.
  • Drewnojad – znikoma ilość wartości odżywczych, jednak bardzo dużo tłuszczu i twardy, trudny do strawienia chitynowy pancerz. Mogą być podawane sporadycznie. Najlepiej skarmiać osobniki białe, miękkie, zaraz po wylince.
  • Mole woskowe – są dobrym urozmaiceniem diety, jednak nie mogą być jej podstawą. Zawierają dużo tłuszczu. Przed podaniem należy zmiażdżyć aparaty gębowe, w przeciwnym razie mogą uszkodzić przewód pokarmowy agamy.
  • Plankton łąkowy (świerszcz polny, pasikonik zielony, konik polny brunatny, ślimak winniczek) – zdecydowanie najzdrowsza dieta dla agam. Robaki zbierane na biologicznie czystych łąkach, z dala od ulic i miast.
  • Patyczaki – są wartościowym uzupełnieniem diety gadów. Zawierają dużo chlorofilu i witaminy A
  • Oseski mysie, szczurze – posiadają znaczną ilość wapnia, dlatego są bardzo dobre dla samic w znoszących jaja. Jednak w zbyt dużych ilościach mogą powodować otłuszczenie, dlatego nie podawać częściej, jak 1-2 razy w miesiącu. Nie podajemy agamom mniejszym, niż 35 cm.
  • Gupiki – podawane rzadko, jako urozmaicenie diety

Rośliny przeznaczone do codziennego skarmiania:

  • Bazylia
  • Figi
  • Koniczyna (kwiaty i liście)
  • Kwiaty i liście mniszka lekarskiego (mlecz)
  • Lucerna (kiełki, dorosłe rośliny)
  • Melisa
  • Trzykrotka

Rośliny, które można skarmiać okazjonalnie

  • Arbuz
  • Brokuły
  • Brzoskwinie
  • Fasola
  • Grejpfrut
  • Kalarepa
  • Kolendra
  • Koperek
  • Liście groszku
  • Liście malin
  • Liście truskawek
  • Maliny
  • Mango
  • Marchewka
  • Melon
  • Mięta
  • Morele
  • Natka marchewki
  • Ogórek
  • Papaja
  • Pasiatka zwisła
  • Rzeżucha
  • Rzodkiewka
  • Seler
  • Szparagi
  • Śliwki
  • Truskawki

Rośliny, które powinny być skarmiane rzadko

  • Ananas
  • Banany
  • Gruszki
  • Jabłka
  • Kalafior
  • Kiwi
  • Kukurydza
  • Mandarynki
  • Nektarynki
  • Papryka
  • Pomarańcze
  • Pomidor
  • Winogrona
  • Zielony groszek

Rośliny, które NIGDY nie powinny być skarmiane

  • Awokado (TOKSYCZNE!!!)
  • Bluszcz
  • Kapusta
  • Konwalie
  • Liście akacji
  • Natka pietruszki
  • Rabarbar (TOKSYCZNY!!!)
  • Sałata
  • Szczaw
  • Szczypiorek
  • Szpinak
  • Tojad
  • Wilczełyko
  • Zielone części ziemniaków, pomidorów, papryki
Autor: Paulina Gwiazda www.gadzibastion.pl
Wszelkie materiały (treści, teksty, ilustracje, zdjęcia, itp.) przedstawione na stronach Gadzi Bastion w obrębie domeny www.gadzibastion.pl są objęte prawem autorskim i podlegają ochronie na mocy „Ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych” z dnia 4 lutego 1994 r. (tekst ujednolicony: Dz.U. 2006 nr 90 poz. 631).Kopiowanie, przetwarzanie, rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez zgody autora jest zabronione.


[/white_box]

Your ads will be inserted here by

Easy Plugin for AdSense.

Please go to the plugin admin page to
Paste your ad code OR
Suppress this ad slot.